Metsäkoneiden tekniikan osaajilla on kysyntää

Kevät edistyy ja opiskelijoiden kesätauko häämöttää jo horisontissa. Kakkosvuosikurssilaiset ovat tänä keväänä valinnan edessä – syventyäkö jatkossa pidemmälle puunhankinnan erityiskysymyksiin vai perehtyäkö metsäkoneiden tekniikkaan? Siinäpä pulma, sillä kolmantena opiskeluvuotena aloitetaan suuntaavien opintojen opiskelu.

Tavoitteena on valottaa noiden kahden vaihtoehdon eroa opiskelijoillemme. Siksi kutsuimme
työssään metsäkoneiden tekniikan parissa työskentelevät, kaksi John Deeren edustajaa kertomaan metsäopiskelijoille työtehtävistään. John Deerehän on merkittävä metsäkoneiden valmistaja. Vieraiden viesti oli, että metsätalousinsinöörille, joka hallitsee konetekniikan perusteita löytyy kyllä työtehtäviä esimerkiksi metsäkonevalmistajilta.


Nimenomaan tekniikan ja metsäosaamisen yhdistelmä on oivallinen esimerkiksi testausinsinöörin työssä. Myös asiakastukeen ja markkinointiin liittyvät tehtävät sopivat hyvin metsäkoneiden toiminnan perusteet hallitsevalle metsätalousinsinöörille. Edellä mainitut työtehtävät ovat John Deerellä tyypillisiä ns. sisääntuloammatteja eli työtehtäviä, jotka soveltuvat metsäkoneiden tekniikkaa osaaville metsätalousinsinööreille heti valmistumisen jälkeen työelämään siirryttäessä.

Myös metsäfirmoissa on tarvetta koneiden tekniikan tuntijoille esim. tiedon keruuseen ja –siirtoon liittyvissä asioissa. Tällä saralla on vielä paljon kehitettävää. Konevalmistajien ja metsäenergian korjuuseen liittyvien tahojen kanssa tehtävä yhteistyö avaa myös työllistymismahdollisuuksia metsäkoneiden tekniikkaa tunteville metsätalousinsinööreille.


Pitää muistaa, että koulutuksesta ei valmistuta koskaan valmiiksi ammattilaiseksi, mutta sieltä saadaan perusteet, jolloin työelämän koulu voi alkaa. Ei siis pidä luulla, että tekniikan osaaminen pitää heti alussa olla korkealla tasolla, vaan tutkinnon pohjalta on hyvä aloittaa ja työ se sitten tekijäänsä opettaa.

Kiitokset Maricalle ja Kallelle! Tuulahdus työelämästä oli piristävä ja rohkaiseva.

Toukokuun alussa saamme vastaavasti tervehdyksen puunhankinnan ammattilaisilta. Odotamme mielenkiinnolla – semminkin kun nämäkin vieraat, edellisten tavoin ovat entisiä koulutusohjelmamme kasvatteja.

Teksti: Eeva Sundström

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *