Opintomatka Skotlantiin 2010

Metsätalouden koulutusohjelman 4. vuosikurssin opiskelijat lähtivät kurssimatkalle Skotlantiin huhtikuun 13. päivä. Matkamme alkoi Skotlannin pääkaupungista, Edinburghista, jonne lensimme Tampereelta. Lentokentällä tutustuimme paikalliseen oppaaseemme Libby Urquhartiin. Hän toimii projektijohtajana skotlantilaisessa organisaatiossa nimeltään Arch Network, jonka tehtävänä on edistää luonnollisen ja kulttuurillisen perinnön oppimista ja kehittämistä Skotlannin ja muun Euroopan välillä. Yhdessä Libbyn kanssa matkaa suunniteltiin ennakkoon muutaman kuukauden ajan ja hän oli laatinut meille kattavan reissuohjelman ja hankkinut oppaat tutustumiskohteillemme. Libby toimi matkamme ajan kaitsijanamme ja kuljettajanamme yhdessä kollegansa Martin Clarkin kanssa. Opettajatuutorimme Ari Vanamo lähti myös matkalle mukaamme.
Kuva: Opintomatkalaiset ryhmäkuvassa
Kuva: Skotlantilanen vuoristokylä

Central Scotland Forest Trust
Ensimmäinen vierailukohteemme oli Central Scotland Forest Trust (CSFT) Shottsissa. Järjestön toimenkuvaan kuuluu uusien metsien perustaminen, suojavyöhykkeiden ja hoitamattomien metsien tuominen kestävän metsänhoidon piiriin, polkujen ja pyöräreittien kunnostaminen, rakennelmien maisemaan sovittaminen, paikallisten yhteisöjen tukeminen, maa- ja metsätilojen palauttaminen sekä historiallisesti ja kulttuurillisesti tärkeiden kohteiden säilyttäminen ja suojeleminen. Kävimme maastokohteella Falkirkin Roughcastlessa, jossa CSFT omistaa 33 hehtaaria metsää. Metsä vaihtelee istutetusta taimikosta alkuperäiseen puustoon. Alueelta löytyy Rooman valtakunnan aikainen linnoitus ja arkeologien avulla CSFT onkin pyrkinyt palauttamaan metsikön alkuperäiseksi. Viime vuonna alue valittiin maailman perintökohteiden listalle.
Kuva: Caledonian Pine Forest

Tombrek Brownin tila
Toinen vierailukohteemme oli Tombrek Brownin maa- ja metsätila, jota hoidetaan luonnonmukaisesti. Tombrekin tilalla käytetään rakentamisessa luonnonmukaisia menetelmiä, joita pääsimme näkemään myös käytännössä. Maatilan päärakennuksessa on käytetty sahaamattomia, kuorittuja lepänrunkoja, joita Skotlannissa ei rakentamiseen juurikaan käytetä, ja naapuritalossa asennettiin parhaillaan seiniin eristeeksi lampaanvillaa, joka on maassa luokiteltu jätteeksi. Villa päätyy useimmiten polttoon, jonka vuoksi Tombrek on halunnut käyttää sen hyödyksi. Päivän kohde korosti hyvin Skotlannissa heränneitä vihreitä arvoja, joista Martin Clark kertoi meille Tombrekin tilaan tutustumisen yhteydessä. Ihmisten lisääntynyt ympäristötietoisuus on lisännyt kestävän kehityksen edistämistä.
Kuva: Tombreak farm
Kuva: Farmi-idylliä

Skotlannin metsäkoulu
Pääsimme tutustumaan myös skotlantilaiseen metsäkouluun. Kolmannen päivän kohteenamme oli Scottish School of Forestry Invernessin kaupungissa. Koulussa tutustuimme Neil Valentineen, joka opettaa koulussa hakkuuta. Koulu on melko pieni ja metsäopettajia on yhdeksän. Oppilaita on Skotlannin lisäksi monista muista Euroopan maista, kuten Suomesta. Kansainvälisyys onkin koululle yksi tärkeimmistä asioista. Koulu omistaa omaa metsää, jossa oppilaat saavat tehdä harvennusta ja metsänhoitotöitä. Lisäksi paikallinen metsähallitus toimii koulun hyväksi ja antaa oppilaiden käyttää metsiään harjoitustarkoituksiin. Koulun alueen maastossa kävimme tutustumassa projektiin, jonka avulla tutkitaan peurojen puiden syöntiä. Projektissa asennetaan joidenkin luontaisten taimien ympärille taimisuojat ja seurataan kuinka suojaamattomat taimet pärjäävät suhteessa suojattuihin.

Taynishin kansallinen luontoalue
Tutustuimme myös Taynishin kansalliseen luontoalueeseen, josta löytyy kauniin luonnon lisäksi paljon muinaisaikojen merkkejä. Taynishin alue on syntynyt yli 11 000 vuotta sitten jääkauden loputtua ja jään sulettua. Taynishin alueelta löytyy niin korkeampaa harjannetta kuin matalampaa maastoakin ja iso osa harjanteen reunoilla kasvavista puista on kuuluisia Taynishin tammia. Taynishin alueen tammet ovat täyttäneet aluetta tuhansia vuosia, vanhimmista on merkkejä jopa 6000 vuoden takaa. Metsät ovat olleet paikallisille tärkeitä tuhansia vuosia muun muassa eläinten laidunalueina sekä muun muassa hiilen valmistuksessa. Metsästä on toki saatu puuta myös moneen muuhunkin käyttöön, kuten polttopuiksi ja laivanrakennustarpeiksi. Nykyään Taynishin alue on yksi suurimmista jäljellä olevista semi-alkuperäisistä tammimetsiköistä. Metsiä sanotaan semi-alkuperäisiksi, koska alueen metsiä on näiden tuhansien vuosien aikana käytetty, hoidettu ja hallittu monella eri tavalla, joten ne eivät ole aivan alkuperäisiä.

Knapdalen luonnonalue ja majavien uudelleenistutusprojekti
Viimeisenä varsinaisena metsäkohteenamme oli Knapdalen luontoalue, jota hallinnoi Skotlannin Metsänhoitokomissio ja Skotlannin Wildlife -yhdistys. Knapdalen alue on lähes 8 neliökilometriä laaja ja sitä hoitavat edellä mainitut järjestöt sekä useat paikalliset vapaaehtoistyöntekijät. Alue sisältää erilaisia luontopolkuja villin luonnon keskellä. Sieltä voi löytää niin luonnontilaisia kuin istutettujakin metsiä sekä järviä, soita, rannikkoa, jyrkkäreunaisia harjanteita ja syviä järviä laaksojen pohjilta. Polku, jonka kiersimme Knapdalen luonnossa oli komeaa katseltavaa. Päivän varsinaisena teemana oli euroopanmajavien uudelleen istutusprojekti, jonka norjalaista alkuperää olevat päätähdet, eli majavat pysyivät päiväsaikaan piilossa, mutta polun varrella näimme niiden puuhastelujen tuloksia: kovalla työllä kaadettuja puita ja rakennettuja patoja.

Hieno kokemus
Paikalliset oppaat olivat hyvin tietoisia Suomen merkityksestä metsätalousmaana ja saimme useaan otteeseen vertailla maidemme eroja metsien käytössä. Skotlannissa on meneillään mittava metsitysprojekti, jossa Skotlannin maapinta-alasta pyritään saamaan metsän peittoon 20%. Luku on pieni, kun vertaa Suomen metsäpinta-alaan, mutta skotlantilaisten yritys metsittää maitaan on tärkeä projekti, joka on edennyt hyvällä menestyksellä. Kokemuksesta voimme sanoa, että Suomen ja suomalaisten metsäosaajien maine on Skotlannissa hyvä. Toivomme menestyksekkään yhteistyön jatkuvan tulevaisuudessakin ja tällaiset matkan ovat hyviä tilaisuuksia edesauttaa kansainvälisen yhteistyön toteutumista.
Kaiken kaikkiaan 13 päivää kestänyt matka oli meille avartava ja hieno kokemus. Tavallisesti sateisen Skotlannin sää suosi meitä erityisesti, sillä vain yhtenä iltana näimme sadetta hotellin ikkunasta. Skotlantilaiset jylhät maisemat muinaisine maamerkkeineen ovat todella vertaansa vailla. Metsäisten aiheiden ohella saimme tutustua paikalliseen kulttuuriin viettämällä vapaa-aikaa skotlantilaisissa kaupungeissa, pääosin Invernessissa ja Glasgowissa. Linnoja tuli matkan varrella ihasteltua ja kuuluisaan Loch Nessin järveen jäi muutama suomalainen talviturkki. Islannin tuhkapilvi aiheutti jännitystä matkamme loppupäässä, mutta pääsimme kuitenkin suunnitellusti takaisin Tampereelle.
Kuva: Skotlantilaista vuoristoa
Kuva: Ruthven barracks

Reissulaisten päiväraporttien pohjalta koonnut Marianne Lahtinen

1 thought on “Opintomatka Skotlantiin 2010

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *