Metsätalousinsinöörinä sähköverkkoyhtiössä

Vattenfall Verkko Oy:ssä Tampereen Sarankulmassa työskentelee tällä hetkellä neljä Tampereen ammattikorkeakoulusta metsätalousinsinööriksi valmistunutta henkilöä: Sanni Harala, Laura Ahola, Heli Merkkiniemi ja Tommi Talvitie.
Sähköyhtiö työnantajana ei varmastikaan tule monelle ensimmäisenä mieleen, kun kysytään mihin työpaikkoihin metsätalousinsinöörin koulutuksella voi päästä. Kokosimme pienen kyselyn avulla Vattenfall Verkon metsätalousinsinöörien ajatuksia ja mielipiteitä sähköyhtiössä työskentelystä.
Milloin valmistuit metsätalousinsinööriksi?
Sanni: Valmistuin keväällä 2006.
Tommi ja Heli: Keväällä 2010.
Laura: Vuonna 2007.

Milloin tulit töihin Vattenfall Verkkoon?
Sanni: Aloitin työt Vattenfall Verkolla tammikuussa 2008.
Tommi: 2010 keväällä.
Heli: Harjoittelijana aloitin toukokuussa 2008, kokopäiväisenä toukokuussa 2010.
Laura: Aloitin vuonna 2008.

Kerro lyhyesti mikä on työnimikkeesi ja työnkuvasi.
Sanni: Toimin palvelupäällikkönä maankäyttö ja verkkotiedot -tiimissä. Hallinnollisten esimiestöiden lisäksi minulle kuuluu maankäyttöön liittyvien sopimusten kehittäminen ja laaja sidosryhmäyhteistyö alan toimijoiden sekä maanomistajasektorin kanssa.  Lisäksi vastaan verkkotietojen dokumentointiprosessin kehittämisestä ja paikannusaineiston käytettävyyden parantamisesta. Yhdessä tiimini kanssa varmistamme luotettavan ja ajantasaisen maankäyttösopimustiedon ja verkkotiedon.
Tommi: Toimin maankäyttöinsinöörinä maankäyttö ja verkkotiedot -tiimissä. Tehtäviini kuuluu maankäytön ongelmatapausten hoitaminen ja rakennuslautakuntaan viennit, maankäyttösopimusten uusinta, teleyhtiöiden yhteiskäyttötilastojen ylläpito sekä sähköasemien tonttien hankinta.
Heli: Toimin maankäyttöasiainhoitajana maankäyttö ja verkkotiedot -tiimissä. Vastaan osaltani maankäyttösopimuskannan arkistoinnista ja ajantasaisuudesta. Tähän kuuluu oleellisena osana maankäyttösopimusten vieminen paikkatietojärjestelmään ja vanhenevien sopimusten uusinta, sekä erilaiset asiakaskontaktit. Tänä vuonna tehtävänäni on myös selvittää sähköjohtoaukeilla olevien muinaismuistojen, perinnebiotooppien ja muiden arvokkaiden elinympäristöjen sijainnit, ja viedä ne paikkatietojärjestelmään.
Laura: Työnimikkeeni on dokumentoija. Varsinainen dokumentointi tilataan kuitenkin urakoitsijoilta, joten omaan työnkuvaani kuuluu mm. dokumentoinnin laadun valvonta, verkkotietojärjestelmän teknisen toimivuuden takaaminen käyttäjille sekä osallistuminen ohjelmistojen ja työkalujen kehittämiseen.

Millä tavoin/missä yhteydessä metsäala esiintyy työssäsi?
Sanni: Sekä metsämaanarvioinnin ymmärtäminen ja metsäalan tunteminen että paikkatietojärjestelmien hallitseminen ovat minun työssäni ehtoja laadukkaan työn tekemiselle sähköverkkoyhtiössä.
Tommi: Työssäni on eduksi kartanlukutaito ja karttaohjelmien käytön osaaminen. Sopimusuusinnan ja korvausten maksun yhteydessä on hyvä tuntea metsäpohjan maksuperusteet (metsätyypit) sekä ymmärtää erilaiset kiinteistötiedot ja niiden merkitys. Asiakaskeskusteluissa tulee joskus vastaan metsämaan tuottoon liittyviä keskusteluja, jolloin korvausperusteiden muodostuminen metsämaalla on tunnettava. Harvinaisemmissa tapauksissa myös puukaupan periaatteiden hallitseminen auttaa.
Heli: Kuten Sanni ja Tommi jo kertoivatkin, metsämaan ja puuston arvon muodostaminen sekä paikkatietojärjestelmien tuntemus ovat arkipäivää tässä työssä. Asiakaskeskusteluissa laajempi metsäalan tuntemus on aina eduksi. Nyt käynnissä oleva arvokkaiden luontokohteiden kartoitus tuo metsäalan entistä lähemmäksi työnkuvaani.
Laura: Metsäala tulee minulle esiin valitettavasti vain häiriötilanteissa. Oli todella melkoinen kulttuurishokki tulla tänne töihin, kun tuntui, että ihmiset puhuvat puista kuin vihollisista… Täällä vietettyjen kolmen vuoden aikana on jo tullut selväksi, miksi. Riukuuntumaan päästetyt harventamattomat metsät sähkölinjojen lähellä aiheuttavat todella paljon töitä lumikuormien painaessa talvisin puita johtoalueiden ulkopuolelta sähköjohdoille ja katkoessa sähköjä yhä uudelleen. Sitä on haastavaa selittää asiakkaillekin.

Mitä sellaista, jota olet metsätalouden koulutusohjelmassa oppinut, olet voinut soveltaa myös tässä työssäsi?
Sanni: Koulussa opitut asiat luovat perustan tiedoille ja työssä oppii hyödyntämään näitä oppeja sekä soveltamaan opittuja asioita käytäntöön.
Tommi: Metsäalan yleistietämys ja kiinteistötietojen ymmärrys ovat auttaneet monessa asiassa. Koulussa tutuiksi ovat tulleet myös esimerkiksi Maanmittauslaitoksen Karttapaikka ohjelman käyttö, metsämaan tuotto ja sen arvotus sekä puukaupan kulku.
Heli: Tietokoneella työskennellään suurin osa päivästä, joten koulussa opittu erilaisten ohjelmien tuntemus ja hallinta on tullut tarpeeseen. Muinaismuistoihin ja perinnebiotooppeihin liittyvä tietämys on ehkä kaikkein suorimmin yhteydessä metsätalouden koulutusohjelmaan.
Laura: Paikkatietojärjestelmän käyttöä.

Suosittelisitko sähköyhtiötä metsätalousinsinöörille työpaikaksi?
Sanni: Totta kai! Sähköverkkoyhtiö tarjoaa monipuolisen työnkuvan, missä voi hyödyntää metsäistä osaamistaan laajasti sekä tutustua mielenkiintoiseen energia-alaan.
Tommi: Jos haluaa ”ei niin perinteisiin” metsäalan töihin eikä viihdy maastohommissa, niin kyllä suosittelisin.
Mikäli kokopäiväinen toimistotyö ei kiinnosta ja haluaa pitää vahvaa metsäalan osaamista yllä, sähköyhtiö ei ehkä ole tällaiselle henkilölle paras mahdollinen työpaikka.
Työnantajana voin kyllä suositella Vattenfallia.
Heli: Sähköverkkoyhtiö on erilainen vaihtoehto perinteisille metsäalan työpaikoille. Se tarjoaa mahdollisuuden laajentaa tuntemustaan energia-alasta ja sähköverkostosta sekä hyödyntää siinä sivussa oppejaan metsäalasta, joten voin hyvillä mielin suositella sitä myös metsätalousinsinööreille.
Laura: Riippuu tietysti kysyjän urasuunnitelmista, mutta kyllä tämä hyvä työpaikka on ollut.

Terveisiä aloitteleville opiskelijoille:
Kannattaa jo hyvissä ajoin miettiä, minkälaisista työtehtävistä itse on kiinnostunut ja pyrkiä tutustumaan sen kaltaisiin työpaikkoihin. Jos mahdollista, pyri laaja-alaisuuteen tietojen ja taitojen suhteen.
Hyvää kevättä kaikille koko Vattenfall Verkon ”metsätiimiltä”!

Teksti ja kuvat: Heli Merkkiniemi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *