Kuusen poikasia pelastamaan

Metsätalouden toisen vuosikurssin oppilaat saivat toimeksiannon Mikon Metsäpalvelulta lähteä pelastamaan taimia heinän ahdisteluilta (=heinäämään) ja tottakai riensimme apuun. Kohteemme sijaitsivat Ylöjärvellä ja Lempäälässä. Yhteensä poljettavaa oli 10 hehtaaria. Heinäämisen ideahan siis näin syksyllä on tallata heinät taimen ympäriltä, jotta lakoontuneiden heinien päälle kertyvä lumi ei taivuta taimea tai heinäkatto paina vuosikasvainta.

           Pitkiä miehiä, vielä pidempää heinää…

Heinittymistä tapahtuu varsinkin rehevien kasvupaikkojen uudistusaloilla ja olisikin syytä huolehtia, että  taimien pituuskasvu ei kärsi heinän ja muun pintakasvillisuuden ohittaessa hidaskasvuisemmat taimet.

Muitakin keinoja kuin tallaaminen heinien torjumiseen löytyy, esimerkiksi kemialliset torjunta-aineet, niittäminen ja taimitassut. Taimitassut ovat katteita, jotka asennetaan taimien ympärille estämään pintakasvillisuuden kasvua. Vaihtoehto tuo lisäkustannuksia, mutta nopeitten laskelmien mukaan tulee kyllä halvemmaksi, jos heinäämiseen joutuu palkkaamaan väkeä useampaan otteeseen.

Emme siis tehneet tätä pelkästään hyvää hyvyyttämme, saimme myös rahaa.  Homma on kuitenkin hyvin antoisaa, kun näkee niiden taimipoloisten kamppailevan elämästään ja voikin tehdä jotain niiden hyväksi… Pelastajat tulevat!

Ei se oikeasti ole niin raskasta…

Teksti ja kuvat: Sanna Lappalainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *