Ykkösluokkalaisten ekskursio siemenkeskukseen ja taimitarhalle 8.5.2014

Kylmä ja pilvinen aamu, vesisade ja kevätväsymys. Onneksi metsäopiskelija on tottunut jos jonkinlaiseen sääilmiöön ja rasitustilaan, eikä reissulle lähteminen tuottanut tuskaa. Tämän päivän opintoretki suuntautui Oittiin Tapion siemenkeskukselle sekä FinForelian taimitarhalle Nurmijärvelle.

Reissun aluksi kävimme tutustumassa nuorehkoon siemenpuuviljelmään, minkä koko oli useita hehtaareja. Siemenpuuviljelmiä oli perustettu niin männylle kuin kuuselle, mutta männyn pinta-ala oli huomattavasti suurempi. Koko alue oli aidattu, kuten myös jokainen siemenpuu. Tällä pyritään ehkäisemään tuholaisten, kuten myyrien ja hirvieläinten, vaikutus nuoriin siemenpuihin.

kuva1Kuva hiljattain perustetulta siemenpuuviljelykseltä

kuva2Pääsimme tutustumaan siemenkeskuksen laboratoriotiloihin.

kuva3Siemenvarastolla oli eri puiden siemeniä mahdollisuus vertailla keskenään

kuva4Kuvassa itämiskoe, jonka perusteella siemenerän itävyysprosentti määritellään

Siemenkeskuksen sisätiloissa tutustuimme siementen käsittelyyn, lajitteluun ja pakkaukseen. Laboratoriossa käynnissä ollut itävyyskoe on osa siementen tuotantoketjua, jossa saadaan selville jokaisen siemenerän yksilöllinen itävyys. Itävyyden perusteella määräytyy pitkälti myös siemenen hinta. Piipahdimme nopeasti myös tien toisella puolella varttuneemmalla siemenpuuviljelyksellä.

kuva5Siemenpuuviljelmän puut eroavat selkeästi ”normaaleista” lajiyksilöistä.

kuva6Kuvan laitteiston avulla jokaiseen kennon paakkuun tulee yksi siemen

kuva7Näinkin pienistä sirkkataimista voi kasvaa useiden kymmenien metrien pituisia puita

kuva8Liian pitkään samoissa kennoissa kasvatetut taimet alkavat olennaisesti syödä toistensa elinvoimaisuutta

kuva9Osan taimien kastelusta hoitaa automaattinen kastelujärjestelmä

Matka jatkui FinForelian taimitarhalle, jossa saimme perustavanlaatuisen opastetun kierroksen taimien tuotannosta, johon kuului kylvö-, kasvatus- sekä kylmävarastointiosastolla vierailu. Ulkona kävimme katsomassa vielä lukemattomia taimiplantaaseja, joissa kausityöläiset olivat työn touhussa. Tässä vaiheessa useamman mahaa alkoi jo kurnimaan, ja matka ABC:n kautta takaisin kotiin saattoi alkaa.

Teksti ja kuvat: Mikko Uusitalo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *