Ykköseltä kakkoselle

Kuva MiskaMiska Kuru, metsätalousinsinööriopiskelija (vuosikurssi 13IM)

Haastattelussa nykyinen 2. vuosikurssin opiskelija, joka kertoo hiukan itsestään ja ensimmäisestä kouluvuodestaan Tampereella.

Mistä olet kotoisin?
– Tammelan kunnasta.
Mikä on suhteesi metsään?
– Ei ole mitenkään erityistä suhdetta. Suuri osa Tammelasta on metsää, ja pienempänä olen ollut usein isäni kanssa metsässä. En ole mikään hippi, mutta mielestäni metsässä on mukavaa olla.
Miksi valitsit metsäalan?
– 1. ja 2. vaihtoehtoni olivat lukion jälkeen yhteishaussa maantieteen opiskelu Turussa ja Helsingissä. 3. vaihtoehtoni oli metsäala, jonne sitten lopulta päädyin. Metsäalaan päädyin, koska meillä on kotona kuitenkin jonkin verran isällä metsää omistuksessa. Suomesta suurin osa on metsää, joten luulisi töitä riittävän tällä alalla.
Miten kuvailisit metsäalan koulutusta lyhyesti? Entäpä opetusta ja opettajia?
– Opetus on todella käytännönläheistä, metsässä ollaan paljon. Oletin, että opetus olisi ollut teoreettisempaa, mutta käytännönläheisempi opetus on mielestäni hyvä asia. Kurssitarjonta on kattava ja monipuolinen. Kurssien opetuksesta on myös todellista hyötyä työelämässä, esimerkkinä ruotsin kielen kurssi (jota Miska odottaa kauhunsekaisin tuntein).
Opetuksen taso on ollut pääasiassa todella hyvää. Opettajien välillä on kuitenkin eroja opetustyylissä ja tiedoissakin, mikä johtuu opettajien erilaisista koulutus- ja työtaustoista. Opettajien joukosta löytyy niin biologia, metsänhoitajaa kuin metsätalousinsinööriäkin.
Oliko ensimmäisen vuoden jaksotus onnistunut?
– Helppo alku, sanoisinko sopivan helppo. Vaikeustaso kasvoi tasaista vauhtia aina kevättä kohti. Alussa lähdettiin liikkeelle kasvintunnistuksesta ja tutoriaalikäytännön opettelusta. Kivijalkaa jatkolle lähdettiin rakentamaan aivan perusteista.
Riittääkö vapaa-aikaa harrastuksille koulun ohessa?
– Kyllä riitti, suorastaan todella hyvin. Vapaa-ajan kanssa ei ollut ongelmaa. Jos kuitenkin seuraavana päivänä oli merkattu koe, jäin todennäköisesti kotiin lukemaan.
Plussat ja miinukset koko vuodesta
+ Opitun tiedon hyödyntämisen mahdollisuus esim. kotimetsässä
+ Käytännönläheinen opetus (esim. raivaussaha- ja moottorisahakurssi)
+ Opiskelijabileet!
– Paikoitellen opetus on tuntunut sekavalta (kurssilla monta eri opettajaa, mielipidettä ja rautaa tulessa)
– Välillä pitkähköjä taukoja keskellä päivää
+ Hyvä luokkahenki, luokka täynnä tosi hyviä tyyppejä!
Kaduttaako, että valitsit metsäalan?
– Ei kyllä tosiaan kaduta! Välillä aamuherätykset sateisena aamuna ennen metsäretkeä horjuttavat uskoa, mutta en pidä juuri minään.

Teksti ja kuva: Mikko Uusitalo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *