Ensimmäisen opiskelukuukauden tunnelmia – 15IM

Elokuun 18. päivänä TAMK:n F-siipeen saapui joukko ihmisiä, jotka olivat aiemmin kesällä saaneet tiedon siitä, että opinnot metsätalousinsinööriksi alkaisivat tänä syksynä. Suurimmalle osalle Tampere, mustamakkara ja TAMK olivat entuudestaan kartoittamatonta seutua, tulevista opiskelijatovereista kaikki tiesivät vielä vähemmän.mustamakkara

Kun suomalaisen tavan mukaan oli ensin istuttu täydessä hiljaisuudessa hämyisessä luokassa, koska kukaan ei kehdannut mennä luokan eteen ja sytyttää valoja, aloitettiin tutustuminen muihin mykkäkoululaisiin. Ja kyllähän sitä puhettakin syntyi, kun siihen oli lupa saatu. Kierroksen päätteeksi voitiin todeta, että luokka oli täynnä eri-ikäisiä ihmisiä, eri puolilta Suomea, jotka kaikki halusivat syystä tai toisesta opiskella metsätaloutta. Parempaa tuttavuutta tehtiin vielä samalla viikolla vapaamuotoisempien illanistujaisten merkeissä.

Orientoivalla viikolla vahvistui opintojen alkamisen lisäksi sekin, että tulisimme viettämään ensimmäisen kahden vuoden aikana paljon aikaa maastossa. Lisäksi esille nousi käsite ”problem based learning”, josta kenelläkään ei vielä tuossa vaiheessa ollut kunnollista käsitystä. Kumpikin asia otettiin luokan keskuudessa hyvin vastaan, vaikka jälkimmäinen oppimismuoto herättikin jonkin verran ihmetystä.

Tutoriaali-istuntoja päästiinkin kokeilemaan käytännössä jo seuraavalla viikolla, eivätkä ne opiskelukaverit paljastuneet sen pelottavammiksi sielläkään, vaikka opettaja lopuksi totesikin, että: ”On täällä joku joskus itkenytkin”. Käsitys itse alasta, jota olimme tulleet opiskelemaan, selkiytyi paremmin, kun kouluun saapui vierailevia luennoitsijoita, jotka olivat itsekin TAMK:sta aikanaan valmistuneet. Päällimmäiseksi mieleen jäi ajatus siitä, että neljän vuoden opintojen jälkeen työelämään tulisi astua tuore insinööri, joka hallitsee työssään tarvitsemat perustaidot ja on ennen kaikkea hyvä tyyppi. Ja niinhän niitä perustaitoja alettiinkin sitten harjoitella aivan ruohonjuuritasolta kasvien ja maalajien tunnistamisen, metsätyypin määrittämisen ja suunnistuksen merkeissä.

kasvikirja
Kun korkeakoulussa kerran ollaan, niin olennaisena osana opiskelua ovat erilaiset tapahtumat ja karkelot. Eniten ensimmäisillä viikoilla luokkaa puhuttivat tulossa olevat Tursajaiset, joissa meistä ”virallisesti” tehtäisiin ammattikorkeakoulun opiskelijoita. Tutorimme Eetu ja Roope toivat jännitykseen oman lisänsä kertomalla edellisvuosien upeasti onnistuneista asuvalinnoista ja metsäläisten ylivertaisesta meiningistä muihin aloihin nähden. Mitä siis ylle, kun koko koulu katsoo (kysymys, jonka vuoksi monet aamuisin myöhästyvät siltä klo 08:15 alkavalta luennolta)? Tasapuolisuuden nimissä luokan kesken laitettiin äänestys pystyyn. Ja kyllähän siellä kaikenlaista ehdotettiinkin: rölli, maahanmuuttajat, metsuri, jätesäkit jne. No, lopputulos näytti kutakuinkin tältä:ryhmäkuva
Koulun yhteisten tapahtumien lisäksi luokkalaisten kesken on jo järjestetty omiakin illanistujaisia. Lisäksi TAMPIO:n liikuntavuorotkin ovat saaneet houkuteltua uutta vuosikurssia saapumaan vielä päivän päätteeksikin kampusalueelle.

Voinkin siis hyvillä mielin todeta koko aloittaneen vuosikurssin puolesta, että opinnot ovat lähteneet käyntiin iloisissa merkeissä. Eiköhän meistä vielä niitä asiansa osaavia metsätalousinsinöörejä sekä ennen kaikkea hyviä tyyppejä vielä valmistu.

-Joonas Laaksonlaita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *