Puunkorjuuta kokorunkomenetelmällä

Vaikka metsätalousopiskelu on hyvinkin maastopainotteista, koostuu opintojen neljäs        vuosi kuitenkin pääasiassa teoriaopinnoista. Maastopäiviä oli jo ehtinyt tulla vähän ikävä, ja otimmekin ilolla vastaan mahdollisuuden päästä käymään Koskitukin avohakkuuleimikolla, jossa hakkuu toteutettiin kokorunkomenetelmällä.
Meillä täällä Pohjoismaissahan vallalla on puutavaralajimenetelmä, jossa rungot katkotaan haluttuihin mittoihin jo kaadettaessa. Kokorunkomenetelmässä taas rungot katkotaan vasta tuotantolaitoksella, jolloin ne saadaan katkottua optimaalisesti tiettyyn käyttötarkoitukseen. Kokorunkomenetelmä on yleisempi käytäntö muualla maailmassa.

kuvaK1kuvaK 2

Vierailu leimikolla oli mielenkiintoinen, koska ainakaan allekirjoittanut ei ollut moista korjuuta aikaisemmin nähnyt, eikä systeemiin ollut muutenkaan tullut kovin tarkasti pereh-dyttyä. Kuskeja jututtaessa kävi ilmi, että isoimpia vaatimuksia menetelmän käyttöön on riittävän suuri varastotila. Leimikkokaan ei saisi olla pienimmästä päästä, sillä myös puiden kaato vaatii enemmän tilaa ja sen täytyy suuntautua niin, että tyvi osoittaa varastopaikalle, jotta pölkyt saadaan kuljetettua. Puiden kaukokuljetus puolestaan asettaa omat rajoituksensa esimerkiksi tien mutkaisuudelle.

Metsäkuljetukseen leimikolla käytettiin pihtipankkoja, joilla saadaan juonnettua noin 20 m3 puuta kerralla; siis saman verran kuin tavallisessa metsätraktorikuormassa mutta paljon nopeammin. Tämä oli ainakin itselleni yllätys, sillä mielestäni tällainen metsäkuljetus näytti melko hitaalta. Metsätraktorin pihtipankot on suht nopeasti vaihdettavissa tavallisiin, jotta metsästä saadaan kuljetettua pois myös kuituosat siihen tavalliseen tyyliin.

Kokorunkomenetelmä on siis siihen soveltuvalla leimikolla tehokas systeemi ja palvelee varsinkin tukkien loppukäyttäjää. Myös hakkuukonekuskille työ on helpompaa ja molemmat työmaalla tapaamamme kuskit toivoivatkin enemmän tällaisia työmaita. Mielenkiintoista olisi päästä vierailemaan myös sahalla ja nähdä näiden pitkien tukkien katkonta- ja käsittelyprosessi.

kuvaK3

Teksti ja kuvat Krista Katajainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *