Voimalinjaa nauhoittamassa

Neljännen vuosikurssin (12im) opiskelijat tekivät syksyllä loppurutistuksen luokan varainhankintaan, kun Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme tarjosi meille työmaaksi Parkanosta Ylöjärvelle ulottuvan 110kW voimalinjan reunapuuston hakkuun nauhoitusprojektia. Me emme olleet saaneet nauhoituksesta tarpeeksemme kesän harjoitteluissa, joten tartuimme tietenkin tarjoukseen. Tämän noin 90 kilometrin pituisen linjan lisäksi tehtiin myös lyhyempi, 14 kilometrin nauhoituspätkä Satakunnan puolella.

kuva1Homma aloitettiin, kun saatiin mhy:ltä kartat ja ohjeistus työn tekemiseen. Linjan               reunoille nauhoitettiin siis metsätilojen rajat, jotta konekuskit tietävät milloin tilanomistaja vaihtuu. Lisäksi mittasimme jokaisen tolpan kohdalta etäisyyden, jonne asti hakkuu minimissään on tarkoitus toteuttaa.

Nauhoitustyötä tehtiin loka-marraskuussa yhteensä neljänä päivänä vaihtelevalla osallistujamäärällä. Nauhoitus suoritettiin yleensä työpareittain tai -partioittain kahden parin käyttäessä yhtä autoa. Parhaimmillaan työ oli erittäin tehokasta, kun linja jaettiin sen kanssa risteävien teiden kohdilta pätkiin niin, että työparit kulkivat joka toisen pätkän linjaa nauhoittaen ja tällä välin toinen työpari ajoi auton seuraavalle tielle ja lähti siitä taas etenemään jalan.

kuva2kuva3kuva4Maasto vaihteli matkan aikana komeista mäntykankaista upottaviin rämeisiin. Välillä maasto aiheutti myös ongelmia nauhoittajille, kun esimerkiksi leveiden suo-ojien ylitykset koituivat kylmäksi kohtaloksi.

Työ oli loppujen lopuksi ihan hauskaa puuhaa ja nauhoituspäivien tapahtumista on saatu monet hyvät naurut (kiitos kännykkäkameroiden, hassuttelut eivät pääse unohtumaan). Yhdessä tekeminen ja touhuaminen on kivaa ja nämä maastossa vietetyt päivät olivat hyvää vastapainoa neljännen vuoden hyvinkin teoriapainotteiselle opiskelulle. Tämä projekti oli hyvä esimerkki myös siitä, mitä kaikkea hyvää kesän harjoittelupaikka ja siellä luodut kontaktit voivat poikia. Aikaisempina vuosina kerätyillä sekä tästä tienaamillamme varoilla on oikein kiva lähteä keväällä opintomatkalle Itävaltaan!

kuva5

Teksti Krista Katajainen
Kuvat 12im opiskelijat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *